Pahanhajuinen hengitys, osa 2

Halitosis6

Pahanhajuinen hengitys osa 2 – Muut kuin  hammasperäiset syyt

Noin joka kolmas meistä kärsii ajoittain pahanhajuisesta hengityksestä. Pahanhajuinen hengitys johtuu useimmiten suun ongelmista (kts Pahanhajuinen hengitys osa 1). mutta yleisterveydelliset ongelmat saattavat myös vaikuttaa hengitykseen.

Jos hammaslääkäri ei löydä syytä pahanhajuiseen hengitykseen hän ohjaa potilaan muualle hoitoon. Tautimahdollisuuksien selvittelyssä saatetaan tarvita verinäytteitä, virtsanäytteitä, röntgenkuvia tai muita tutkimuksia. Joissakin tapauksissa jo hajun laatu saattaa paljastaa mahdollisen syyn. Pahanhajuiseen hengitykseen löytyy monia suun ulkopuolisia syitä, mutta useimmiten pahanhajuinen hengitys esiintyy  niin myöhäisessä taudinvaiheessa, että muitakin selviä ja kiireellisemmin hoidettavia oireita on tässä vaiheessa jo ilmaantunut.

Kurkku- ja nieluongelmat sekä hengitysteiden tulehdukset: Nielurisojen koloihin ja rakoihin voi kertyä bakteereja ja muuta materiaalia, kuten kuolleita soluja sekä limaa, jotka eivät pääse pois. Tällöin jäänteet voivat tiivistyä valkoisiksi möykyiksi nielurisoihin. Proput syntyvät, kun valkoiset möykyt kovenevat tai kalkkeutuvat. Nielurisojen ”proppuja” voi poistaa risoja painamalla, mutta jatkuvasti esiintyessään ne voivat vaatia risojen poistoa. Nielu-, kita- ja kielirisojen ohella on syytä tarkastella nielun takaseinämän limakalvoa. Nenänielusta valuva lima on kaikkiin nenän ja sivuonteloiden tulehduksiin liittyvä oire. Seisova lima tulehtuu ja alkaa haista. Mikä tahansa nenäkäytävää tukkiva tekijä kuten suuret kitarisat, polyypit, syylät, vierasesineet tai kasvaimet voivat aiheuttaa limansiirtomekanismin häiriön, tulehduksen ja epämiellyttävän hajun. Tukoksen poisto ja tulehdusten asianmukainen hoito hävittävät myös hajun. Voimakkaasti haisevan poskiontelotulehduksen syy voi olla myös hammasperäinen.

Keuhkoputken laajentumiin liittyy usein sitkeitä tulehduksia jotka voivat aiheuttaa uloshengitysilmaan mädän hajua.

Ruokatorvi ja vatsalaukku: Viitteet nielemisvaikeuksista ja ruoan paluusta suuhun antavat aiheen etsiä ruokatorven yläosan pullistumia, kasvaimia, ruokatorven alasulkijan ongelmia tai refluksitautia. Sulkijalihasten toimintahäiriöt voivat aiheuttaa myös mahalaukun kaasujen pääsemisen nieluun. Näissä tilanteissa nieluun nousevat eritteet ja osittain sulanut ruoka voivat aiheuttaa hajuongelman. Oikea diagnoosi ohjaa potilaan asianmukaiseen hoitoon.

Yleistaudit: Diabetes eli sokeritauti, keuhkosairaudet, munuaistaudit tai maksaongelmat saattavat olla pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia. Sokeritautipotilaan ( hedelmäinen tai kynsilakanpoistoaineen eli asetonin haju hengityksessä), tai kroonista maksa- tai munuaissairautta (virtsamainen haju hengityksessä) sairastavan kannattaa kysyä lääkäriltä, mitä pahanhajuinen hengitys merkitsee taudin kannalta.
Pahan hajun syynä voi olla myös harvinainen ”kalanhajutauti” eli trimetyyliaminuria. Kyseessä on geneettinen poikkeavuus, jossa maksa ei muuta etupäässä ravinnon mukana elimistöön joutuvaa epämiellyttävän hajuista trimetyyliamiinia hajuttomaksi trimetyyliamiini N-oksidiksi. Tällöin trimetyyliamiinia kertyy elimistöön ja erittyy virtsaan ja myös hikeen, jonka vuoksi koko kehossa voi olla tämä haju. Sama haju tuntuu myös hengitysilmassa. Ymmärrettävästi tämä tekee sosiaalisen elämän erittäin hankalaksi. Trimetyyliaminuria alkaa yleensä jo lapsuudessa, mutta pahenee murrosiässä hikoilun lisääntyessä ja kuukautisten alkaessa.

 

Paastominen: Muutaman päivän kuluttua paaston aloittamisesta maksa alkaa Halitosis7valmistaa vapaista rasvahapoista ketoaineita. Elimistö kuluttaa omia rasvavarastojaan energianlähteiksi. Ketoottinen tila on voimakkaimmillaan 5-6 paastopäivän jälkeen. Ketoottisessa tilassa näläntunne kaikkoaa ja olo on tavallista energisempi. Ketoosin seurauksena hengitys ja hiki haisevat imelälle, sillä ketoainetuotannossa syntyy pieniä määriä asetonia, joka haihtuu kehosta hien, virtsan ja hengitysilman mukana.


Kuukautiskierto: Naisilla mitattiin brasilialaisessa tutkimuksessa sekä matalampia sylkimääriä että  korkeampia haihtuvien rikkiyhdisteiden pitoisuuksia hengityksessä juuri ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana. Bakteerien koostumus pysyi samana.

Psyykkiset ongelmat: Jotkut ihmiset kokevat, että heidän hengityksensä haisee, vaikka terveydenhuollon henkilökunta tai omaiset eivät sitä huomaa. Tätä kutsutaan pseudohalitoosiksi. Myös stressi ja huolet voivat aiheuttaa suun kuivumista ja  pahanhajuisen hengityksen.

Aivosairaudet: Joihinkin aivosairauksiin ja nenäontelon yläosan vammoihin voi liittyä hajuaistimusten vääristyminen eli parosmia tai tila, jossa kaikki tuoksuvat aineet haisevat pahalle, eli kakosmia. Epämiellyttävät hajuelämykset saattavat olla myös hallusinaatioita. Näissä tapauksissa ulkopuolinen ei pahaa hajua aisti.


Ulkoiset aineet: Esim sipuli, valkosipuli, tupakka, sikari, piippu tai mälli aiheuttaHalitosis8vat hajua. Tupakka on myös parodontiitin eli ientaudin riskitekijä, joka useimmiten on pahanhajuisen hengityksen takana. Myös alkoholi, kahvi, kaali ja juustot saattavat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.


Tietyt lääkeaineet. Eräät lääkeaineet erittyvät hengitysilmaan ja tuntuvat pistävänä hajuna. Näistä tavallisimmat ovat disulfiraami (”antabus”), isosorbidinitraatti (pitkävaikutteinen nitrolääke) ja mykofenolihappo (immunosuppressantti). Monet lääkkeet voivat olla välillisesti syynä hajuun vähentämällä syljeneritystä ja kuivattamalla suuta.

HISTORIA

Halitosis-termi on syntynyt latinan sanasta halitus, joka tarkoittaa hengitystä, ja kreikkalaisesta osis-päätteestä, joka tarkoittaa tautia tai poikkeavaa tilaa. Jo noin vuonna 1550 eKr päivätystä egyptiläisestä papyruksesta on löytynyt kuvaus hengitystä raikastavista pastilleista, jotka valmistettiin suitsukkeesta, kanelista ja hunajasta.

Hippokrateen aikaan antiikin kreikkalaisille suositeltiin hengityksen raikastamiseksi suuhuuhdetta, joka valmistettiin punaviinistä ja mausteista. Hippokrateen teoksista löytyy myös naisille tarkoitettu marmorijauhe pahanhajuisen hengitykseen.

Antiikin ajan Kiinassa hallitsijat vaativat vieraitaan pureskelemaan neilikkaa ennen tapaamisia.

Talmudissa pahanhajuinen hengitys on vammaisuus, joka voi olla perusteena avioeroon. Talmud on antanut ratkaisuja juutalaisen yhteisön käytännön asioihin ja muovannut juutalaisten ajattelutapaa ja arvoja ensimmäisen vuosituhannen alusta nykypäivään asti.

Muinaiset babylonialaiset käyttivät jo noin 7000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua salvadora persica-puusta tehtyä siwak-tikkua hampaiden harjaamiseen. Tämä perinteinen purutikku, jota Saudi-Arabiassa kutsutaan myös Miswakiksi, on oksista tehty hammasharja. WHO suosittelee edelleen tikun käyttöä suuhygieniaan.  Tutkimusten mukaan tikulla on antibakteerisia ominaisuuksia ja sisältää mm fluoria.

Ayurvedassa, perinteissä intialaisessa yli kolmen tuhannen vuoden takaa periytyvässä terveydenhoitojärjestelmässä, käytettiin arekapähkinää ja betel-lehtiä pahanhajuisen hengityksen hoitoon.

Etelä-Aasiassa rakastavaisilla oli tapana pureskella areka-pähkinöitä ja betel-pähkinöitä ja -lehtiä niiden hengitystä raikastavien ominaisuuksien ja stimulanttivaikutusten takia. Sekä areka-pähkinät että betel-pähkinä ja -lehti tuotteet ovat kuitenkin syöpää aiheuttavia. Lisäksi betel-pähkinät aiheuttavat reikiä hampaisiin ja värjäävät hampaat punaisiksi tai mustiksi.
Pahanhajuiseen hengitykseen käytetään muun muassa Thaimaassa guavalehtiä, Kiinassa kananmunankuoria sekä Italiassa persiljaa. Tietyissä eurooppalaisissa maissa on käytetty jopa virtsaa sisältäviä suuhuuhteita hoitokeinona.

Renesanssin aikana Ranskan kuningas Henri III:n lääkäri Laurent Joubert sanoi, että pahanhajuinen hengitys johtuu miasmasta, joka putoaa keuhkoihin ja sydämeen vaarallisin seurauksin. Miasma oli peräisin mätänevästä orgaanisesta aineesta.

Tämän päivän kulutusyhteiskunta käyttää mainoksissa hyväkseen pahanhajuisen hengityksen vieroksuntaa lukuisten tuotteiden myymiseksi. Halitosis-sana on peräisin 1870-luvulta. Sen käyttö yleistyi vasta 1920-luvulla, kun ensimmäinen suuvesiä valmistava yritys Listerin alkoi mainostaa tuotteitaan pahanhajuisen hengityksen hoitokeinona. Listerinen mainoksissa nähtiin onnettomia nuoria naimisiin kaipaavia miehiä ja naisia, joiden pahanhajuinen hengitys pelästytti puolisoehdokkaita.

Tänä päivänä pahanhajuinen hengitys on yksi suurista sosiaalisista tabuista.  Yhdysvalloissa ihmiset kuluttavat valtavia summia vuodessa suusuihkeisiin, suuvesiin ynnä vastaaviin tuotteisiin. Valitettavasti yksikään tähänastinen julkaisu ei osoita että pahanhajuinen hengitys poistuisi näillä tuotteilla. Suuvedet sisältävät usein antibakteerisia aineita kuten cetylpyridinium kloridia, klorheksidiiniä, sinkkiglukonaattia, eteerisiä öljyjä, vetyperoksidia ja  kloriinidioksidia. Ketylpyridinium ja klorheksidiini saattavat aiheuttaa värjäytymiä hampaisiin. Usein suuvedet myös sisältävät limakalvoja kuivaavia alkoholeja.

Hapettavia aineita käytetään pahanhajuisen hengityksen lyhytkestoiseen poistamiseen.
Tehoikkaimmiksi ovat osoittautuneet öljyä sisältävät suuhuuhteet. Eteerisiä öljyjä käytetään useammassa kaupallisessa suuhuuhteessa.

Vaihtoehtoinen lääketiede


Vaihtoehtoisen lääketieteen edustajat myyvät suuria määriä tuotteita,kuten ravintolisiä, vitamiineja ja probiootteja, ja väittävät niiden auttavan pahanhajuiseen hengitykseen. Pahanhajuisen hengityksen sanotaan olevan myös niin sanotun hiivasyndrooman oire, ja sen väitetään paranevan sienilääkityksellä tai sienitulehdusten hoitoon kehitetyillä vaihtoehtoisilla lääkkeillä. Vakuuttavaa näyttöä tästä ei ole.

Kirjallisuusviitteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00187
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00602&p_haku=rokkotaudit
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00762&p_haku=suusy%C3%B6p%C3%A4
http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/aftat#.VrG87LKLSUk
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tvk00132
http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/suusyopa#.VrG_HrKLSUk
http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo92205&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=
Asikainen S. Halitoosi–miljoonien ongelma. Suom Hammaslääkäril 1998:890–5.
Bohn P. Imagined halitosis: a social phobia symptom? J Calif Dent Assoc 1997;25:161–4.
Bosy A. Oral malodor: philosophical and practical aspects. J Can Dent Assoc 1997;63:196–201.
Coventry J, Griffiths G, Scully C, Tonetti M. ABC of oral health, periodontal disease. BMJ 2000;321:36–9.
Delanghe G, Bollen C, Desloovere C. Halitosis–foetor ex ore. Laryngorhinootologie 1999;78:521–4.
Nachnani S. The effects of oral rinses on halitosis. J Calif Dent Assoc 1997;25:145–50.
Scully C, el-Maaytah M, Porter SR, Greenman J. Breath odor: etiopathogenesis, assessment and management. Eur J Oral Sci 1997;105:287–93.
Tenovuo J, Suuhygieniassa käytettävistä aineista. TABU 1997 (1):10–12.
Yaegaki K, Coil JM. Examination, classification, and treatment of halitosis; clinical perspectives. J Can Dent Assoc 2000;66:257–61.
Calil CM1, Lima PO, Bernardes CF, Groppo FC, Bado F, Marcondes FK. Influence of gender and menstrual cycle on volatile sulphur compounds production. Arch Oral Biol. 2008 Dec;53(12):1107-12. doi: 10.1016/j.archoralbio.2008.06.008. Epub 2008 Aug 8.
Parth LODHIA, Ken YAEGAKI, Ali KHAKBAZNEJAD, Toshio IMAI, Tsutomu SATO,Tomoko TANAKA, Takatoshi MURATA and Takeshi KAMODA Effect of  Green Tea on Volatile Sulfur Compounds in Mouth Air J Nutr Sci Vitaminol, 54, 89–94, 2008
University of Illinois at Chicago Tea fights bad breath Public Release: 20-MAY-2003 http://www.eurekalert.org/pub_releases/2003-05/uoia-tfb051403.php
Bohn P. Imagined halitosis: a social phobia symptom? J Calif Dent Assoc 1997;25:161–4
http://www.huffingtonpost.com/thomas-p-connelly-dds/bad-breath_b_1432310.html
Suzuki et al. Detection of Helicobacter pylori DNA in the saliva of patients complaining of halitosis. Journal of Medical Microbiology, 2008; 57 (12): 1553 DOI: 10.1099/jmm.0.2008/003715-0
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4436748/
http://scialert.net/fulltext/?doi=ijp.2011.440.445&org=11
Hammaskuvat: http://www.dentalcare.co.uk/dental-professional-education/image-library.aspx
https://pixabay.com/en/cigarette-smoke-tobacco-106610/

Has one comment to “Pahanhajuinen hengitys, osa 2”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Kiitos Eva kun jaat mielenkiintoista tietoa! Hyvä blogi, linkki tallennettu!

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published.