Happamat ruoat ja juomat aiheuttavat hammaseroosioita

Hedelmät

Hammaseroosiossa (hampaan syöpymä) hammaskudos liukenee happoihin, jotka tulevat suuhun vatsasta, happamista ruuista ja juomista sekä joskus hengitysilman mukana.

Eroosiota aiheuttavat kaikki ravintoaineet ja juomat, joiden happamuus alittaa hammaskiilteen vaurioitumiselle kriittisen pH-arvon 5,5. Happamuutta kuvataan pH-arvolla. Mitä pienempi pH-luku, sitä happamampi aine on. Jos pH on 7, aine on neutraali. Kun pH-arvo on yli 7, on aine emäksinen. Emäksisyys kasvaa pH-arvon noustessa. Liuosten pH-arvo on yleensä alueella −2…14, mutta voi erittäin happamilla tai emäksisillä liuoksilla olla jonkin verran näiden rajojen ulkopuolellakin. Puhtaan veden pH 25°C:ssa on yhtä paljon oksonium- (H3O+)ja hydroksidi-ioneja (OH), eli vesi on silloin neutraali (pH7). Jos veteen liukenee jokin happo oksoniumionien konsentraatio kasvaa, koska hapot reagoivat veden kanssa. Kun kyseessä on vahva happo kuten HCl, lähes kaikki sen molekyylit reagoivat veden kanssa. Heikkojen happojen liuoksissa näin tapahtuu vain pienelle osalle molekyyleistä.

Pelkkä pH ei kerro kaikkea aineen vaarallisuudesta, vaan myös hapon vahvuus vaikuttaa hammaskiilteen liukenemiseen. Hapon vahvuudella tarkoitetaan miten helposti tai huonosti aine neutraloituu. Hapon happovakio (Ka) kertoo miten vahva happo on. Vahvaa happoa (suurempi Ka -arvo) on vaikeampi neutraloida kuin heikkoa happoa. pH kertoo miten paljon vetyä (H+) aineessa on, kun taas happovakio kertoo miten hanakkaasti happo luovuttaa vetyioninsa.

Eroosiota esiintyy noin 10 prosentilla väestöstä. Kasvissyöjillä sitä on huomattavasti enemmän kuin sekaruokailijoilla. Arviolta 70 prosenttia laktovegaanista ruokavaliota noudattavista kärsii jonkinasteisesta hammaseroosiosta. Eroosion syntymiseen ei vaikuta vain ruoan tai juoman happamuus eli sen pH ja edellä mainittu happovakio, vaan myös suun puskurikapasiteetti, eli miten hyvin sylki neutraloi happaman ruoka-aineen, sekä sen ajan pituus jonka hampaan pinta altistuu happamalle ravinnolle. Syljeneritys korjaa satunnaiset happohyökkäykset, mutta pitempiaikainen ja säännöllisesti toistuva altistuminen aiheuttaa hammaseroosioita.
Alkavan eroosion huomaa siitä, että hammas menettää osan luonnollisesta kiillostaan ja muuttuu himmeän mattamaiseksi. Kiille saattaa hävitä jopa kokonaan, jolloin hammasluu paljastuu. Kosketus, kylmä ja hapan ruoka ja juoma saattavat aiheuttaa vihlontaa eroosiohampaissa. Hammaseroosion aiheuttamiin kipuihin ja hammaspintojen vahvistamiseen on olemassa erilaisia fluorivalmisteita, joskin niiden teho on vähäinen.

Yleisimpiä hammaseroosiota aiheuttavia elintarvikkeita ovat hedelmät, mehut, virvoitus- ja urheilujuomat sekä etikkasäilykkeet, mutta myös röyhtäisyt ja oksentelu voivat liuottaa hampaiden sisäpintoja ja kärkiä. Mahahaava, refluksitauti tai jokin muu häiriö ruuansulatuskanavassa nostaa voimakkaasti hapanta vatsansisältöä suuhun, jolloin jatkuva happopommitus kuluttaa hampaita. Toistuvat oksentelut liittyvät muun muassa tiettyihin sairauksiin, kuten bulimiaan ja anoreksiaan. Jos pitkittyneiden happo-oireiden taustalla olevia syitä ei ole tutkittu, on hakeuduttava lääkäriin.

Ennaltaehkäistääksesi hammaseroosioita:
Vältä jatkuvaa napostelua ja makeiden tai happamien juomien säännöllistä nauttimista.
Pese hampaat kaksi kertaa päivässä, mutta ei heti ruokailun, eli niin kutsutun happohyökkäyksen aikana, eikä varsinkaan runsaasti sokeria sisältävän aterian jälkeen tai happamalle altistamisen jälkeen. Pese hampaasi ennen  makeiden syömistä, vähentääksesi happoja tuottavien bakteerien määrää.
Päätä ateriaa esimerkiksi ksylitolipastillilla tai juustopalalla. Ksylitolipastilli lisää syljeneritystä ja sen sisältämä koivusokeri heikentää kariesta aiheuttavia bakteereja. Juusto neutralisoi plakin tuottamia happoja ja tekee syljen emäksisemmäksi. Pyri juomaan happamat juomat pillillä. Laimenna mielellään happamat juomat.

Näin tunnistat eroosion:

-Hampaan kiille himmenee ja muuttuu mattamaiseksi.
-Hampaat lyhenevät.
-Hammasluu paljastuu.
-Paikat jäävät korkealle.
-Hampaan muodot pyöristyvät.
-Etuhampaiden kärjet rispaantuvat.
-Hampaan nystermien kärjet kuluvat kuopalle.
-Hampaat ovat kylmänarat ja vihlovat helposti.
Hammaslääkäriliiton sivuilta löytyy hyviä kuvia aiheesta

Ruoan ja juoman happamuustaulukko

RUOKA/JUOMAHAPPAMUUS (pH)
Ananas3,3-3,6
Appelsiinilohko3,12-4,19
Appelsiinimehu2,4
Aprikoosi3,8
Avokado6,3-6,6
Banaani4,4-5,3
Camambertjuusto7,4
Cheddarjuusto5,9
Coke Classic2,53
Diet Cherry Coke2,8
Edamjuusto5,4
Emmentaljuusto5,1-5,3
Greippimehu2,9-3,3
Hapankaali3,4-3,6
Herneet5,8-6,4
Hiiva3,0-3,5
Hunaja3,9
Hunajameloni6,17-7,13
Jogurtti4,2-4,5
Kaakao6,3
Kahvi5,0-5,1
Kala6,6-6,8
Kananmuna7,1-7,9
Karhunvatukka3,2-4,5
Karpalomehu2,3-2,5
Karviainen2,8-3,1
Kirsikka3,2-4,1
Kookospähkinä5,5-7,8
Kuivattu luumu3,1-5,4
Leipä5,3-5,8
Liha5,1-6,9
Limetin mehu1,85-2,35
Lipeäkala10,5
Luumu3,9-4,6
Maissi5,9-7,3
Maito6,3-6,8
Mango3,9-4,6
Mango5,8-6,0
Mansikka2,3-3,5
Mustat kypsät oliivit6,0-6,5
Mustikka3,1-3,7
Nektariini 3,9
Olut4,5
Omena3,4-4,0
Parsa6,6-6,7
Pepsi Cola2,49
Persikka3,4-4,9
Persimoni4,4-5,8
Peruna5,6-6,0
Piimä4,3-4,4
Pinaatti5,5-6,8
Porkkana5,9-6,3
Punaherukka2,9
Purjo5,5-6,2
Päärynät3,6-4,0
Pöytäviini3,3-3,7
Raejuusto4,8-5,0
Raparperi3,1-3,4
Riisi6,2-6,8
Rusinat3,8-4,0
Selleri5,7-6,0
Siideri2,9-3,3
Sinihomejuustot6,4-6,5
Sitruunan mehu2,00-2,4
Soodavesi3,0-4,0
Spagetti5,9-6,4
Taatelit6,3-6,6
Tee4,9-7,2
Tofu7,2
Tomaatti4,2-4,9
Vadelma3,2-3,7
Vatsan happo2,00
Veri7,3-7,5
Vesimeloni5,2-5,8
Vihreät raa´t oliivit3,6-3,8
Viinietikka3,0-3,5
Viinietikka2,4-3,4
Viinirypäle3,9-3,5
Voi6,1-6,4
Happamien makeisten pH saattaa olla alle 2, eli ne saattavat olla melkein yhtä happamia kuin akun happo, jonka pH on 1 (vaikka sisältävätkin toki paljon heikompia, helpommin suussa neutraloituvia happoja eli niiden happovakio on paljon matalampi kuin akkuhapon). Vähemmänkin happamien makeisten pH on kolmen luokkaa, ja koska makeiset sisältävät sokeria syntyy myös suun bakteerien tuottamaa hammasta syövyttävää happoa.
Hampaan kannalta kriittisenä pH:na pidetään 5.5. Taulukossa olevat arvot ovat vain viittaa antavat, eivätkä suoraan kerro mitkä tuotteet aiheuttavat pahimmat eroosiovaikutukset, koska tähän vaikuttavat myös aineen konsentraatio ja hapon vahvuus.

 

http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/eroosio-hammaskiilteen#.VlgyfHbhCUk
http://www.foodscience.caes.uga.edu/extension/documents/fdaapproximatephoffoodslacf-phs.pdf
http://www.fda.gov/Food/FoodborneIllnessContaminants/CausesOfIllnessBadBugBook/ucm122561.htm
http://foodsafety.wisc.edu/business_food/files/approximate_ph.pdf
http://www.trans4mind.com/nutrition/pH.html
http://www.engineeringtoolbox.com/food-ph-d_403.html
http://www.pickyourown.org/ph_of_foods.htm
http://www.webpal.org/SAFE/aaarecovery/2_food_storage/Processing/lacf-phs.htm
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2336850/Forget-gum-Eating-CHEESE-prevent-tooth-decay-neutralises-acid-
Academy of General Dentistry. ”Cheese may prevent cavities.” ScienceDaily, 5 June 2013.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Happamuus
http://www.blackburndental.com.au/Eating-your-teeth-away-Choice-article.pdf

http://www.nature.com/bdj/journal/v193/n10/full/4801628a.html
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0129462
https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjy7NzUv87JAhXLiywKHfhNARkQFggcMAA&url=http%3A%2F%2Fwww2.pucpr.br%2Freol%2Findex.php%2Faor%3Fdd99%3Dpdf%26dd1%3D2732&usg=AFQjCNGw02anLGPgn8eUp2yzMeysMNFuVQ&bvm=bv.109332125,d.bGg

3 comments to “Happamat ruoat ja juomat aiheuttavat hammaseroosioita”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Olipa mielenkiintoista luettavaa. Tuo happamien aineiden lista näyttää muuten varsin terveelliseltä.
    Jäi mietityttämään, mikä on salmiakin ph. Aikoinaan oli jonkun lääkärin kanssa puhetta siitä että lakritsi tai salmiakki vaikuttaisi virtsan happamuuteen tai kiteytymiseen tai molempiin. Taisi olla vielä koiran pissata kysymys ja humaanipuolelta sovelsin.
    Olen laihduttanut hammaskiilteeni vaurioille. Onko mitään keinoa kasvattaa sitä?
    Kyselee
    Virpi
    ja kiittää infosta

  2. Ammoniumkloridin (NH4Cl) pH on 4,5-5,5. Salmiakkimakeiset ovat ammoniumkloridilla eli salmiakilla maustettuja. Makeisissa on n. 70g/kg ammoniumkloridia. Lisäksi niissä on mm hampaille haitallista sokeria, glukoosisiirappia ja verenpaineelle haitallista suolaa. Mielenkiintoista on että on osoitettu (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24021323) että lakritsiuute on tehokas kariostaattinen aine (suojaa reikiintymiseltä) – valitettavasti sokeri taitaa makeisissa kumota sen hyödyn. Kyseisessä tutkimuksessa todettiin selvä kariesta aiheuttavien streptococcus mutans pesäkkeiden määrän väheneminen lakritsauutehuuhtelun jälkeen. Lakritsan pH on noin 7. En tiedä mikä on makeisten pH, koska ne sisältävät paljon muutakin kuin nämä ainesosat.
    Valitettavasti kiillettä ei voida tämän päivän taidoilla kasvattaa takaisin, kannattaa siis huolehtia siitä ettei kiillettä liukene lisää.

  3. Kiitos tuosta!
    Siis ksylitolilakritsia!

Vastaa käyttäjälle Virpi Leinonen Peruuta vastaus

Your email address will not be published.